Carrier model | IPfiber Carrier model – IPfiber

Carrier model

Glasvezel wordt binnen Nederland tot nu toe grotendeels door telecom partijen geleverd. Deze carriers zijn zelf eigenaar van het glasvezelnetwerk en laten de afnemer aansluiten op ‘hun’ netwerk. Bij een consumentenaansluiting (FttH) moet er sprake zijn van een hoge minimale startparticipatie van 40% of meer anders legt men niet aan. Bedrijventerreinen en buitengebieden worden vaak  helemaal buiten beschouwing gelaten en worden dus niet voorzien van een glasvezelinfrastructuur.

Bij een zakelijke aansluiting (FttO)  zijn de eenmalige kosten veelal erg hoog. De maandtarieven lijken op het eerste oog attractief (met een “vanaf” prijs) maar lopen scherp op indien men later meer bandbreedte wil afnemen (het “hockeystick effect”). Daarnaast wordt na afloop van de eerste contractperiode bij FttO regelmatig het maandtarief met 20% tot 60% verhoogd.

Een ander veelgehoord probleem bij een zakelijke carrier glasvezelaansluiting is dat het netwerk niet open is, dat er sprake is van een “vendor lock-in”. Men kan alleen een beperkt aantal diensten afnemen die door zusterbedrijven of partners van de carrier geleverd worden. Indien men als bedrijf zelf digitale diensten over het carrier glasvezel wil aanbieden, moeten forse bedragen op tafel leggen voor toegang tot het netwerk.